Novice

Trail maraton Pohorje 2016 s spusti za bogove

Ruše, 27. in 28. avgust 2016 – Pretekli konec tedna je dvodnevna športno-humanitarna prireditev Trail maraton Pohorje na zeleni pohorski biser privabila 435 trail tekačev in gorskih kolesarjev iz 15 držav sveta. Organizatorji so s prireditvijo prebudili Ruše in s ponosom premierno pognali pedale prvega Bike maratona Pohorje.

web DUCmedia.eu I6A0305

Zadnji vikend v avgustu se je v Rušah odvil, to leto dvodnevni, Trail maraton Pohorje. Sobota je minila v znamenju trail tekačev. Kar 298 se jih je podalo na 4 tekaške preizkušnje. Najmnožičnejšo udeležbo je požel 22 kilometrski Polmaraton Pohorje, na katerega se je podalo 139 tekačev, takoj za njim pa se je po številu udeležencev – kar 91 jih je bilo – zvrstil 44 kilometrski Maraton Pohorje.

Vreme je bilo tudi letos več kot prijetno, v sredi dneva v glavnem prireditvenem prostoru celo vroče. A udeleženci v zavetju pohorskih gozdov in ob vseh lepotah ter užitkih, ki jih nudi ena večjih telovadnic na prostem – Pohorje, niso občutili te vročine.

web DUCmedia.eu I6A0557»Ko smo mislili, da je najboljše za nami, je nasproti prišel spust za bogove, ki ga bom ponovil takoj, ko bo to dovolilčas. Pragozd je pačpragozd in dostojno je, da se ga užije s prapristopom. Naravno, spontano, tulečin seveda na glavo. Po fletnem stampedu je sledil zaključni del, ki se je izkazal za najbolj ostrega ta dan. A nikakor ne preostrega. Zadeve je bilo prehitro konec in upam, da se uresniči ideja o daljši varianti proge, o kateri na glas razmišljajo organizatorji,je po prireditvi zapisal Žiga X Gombač, pisatelj in ultratekač, del ekipe »ultrabluesovcev«.

Medtem, ko so se udeleženci soočali z višinskimi metri 4, 10, 22 in 44 kilometrske trase, so se na krajše trail teke podali tudi otroci. Kar 68 se jih je preizkusilo v teku izven urejenih poti, kar organiztorje navdaja z upanjem po pravcatem trail podmladku.

Že zjutraj je pod vodstvom planinskih vodnikov PD Ruše na Humanitarni pohod na Martnico krenilo okoli 40 pohodnikov, ki so s svojo udeležbo prispevali v dobrodelni sklad prireditve. Društvo Aktivni smo je tako z vsemi aktivnostmi to leto OŠ Janka Glaserja Ruše predalo donacijo v višini 1.000 evrov. Ravnatelj Ladislav Pepelnik je od prejetju donacije povedal, da bodo sredstva z veseljem namenili za potrebe otrok, ki prihajajo iz socialno šibkih družin in teh je kar dobra tretjina.

web DUCmedia.eu I6A9915V nedeljo se je prireditev nadaljevala z Bike maratonom Pohorje. Na startni listi dveh tras, 37 kilometrskega Gozdnega Jožeta in 65 kilometrskega Pohorskega holcarja se je preizkusilo 69 kolesark in kolesarjev. Premiera je bila uspešna, ponudila pa je dve, po zahtevnosti različni progi, na katerih so si svoj izziv lahko postavili tako popolni rekreativci, kot tudi tisti bolje fizično pripravljeni kolesarji.

Jure Brečko, predsednik Društva Aktivni smo, ki je organizator Trail mara

tona Pohorje, je po končani prireditvi dejal: »Za nami je več kot uspešna edicija Trail maratona Pohorje 2016, ki smo ga letos nadgradili še s kolesarskim delom. Dodatni organizacijski izziv so bile tako nekoliko spremenjene in podaljšane tekaške trase, kot tudi premierni rekreativni 4 kilometrski Trail Letni oder Ruše, predvsem pa novost, Bike maraton Pohorje. Z ekipo smo zagrizli na pravem mestu in s konkretnim vložkom pozitivne energije vse izpeljali tako, kot smo si zadali. Pravzaprav smo presegli svoja pričakovanja.«